Loki (Edgbaston)

Functional bar, suitable for serving drinks but also for food prep.
We incorporated much needed lounge seating, which came as a direct result of customer feedback.
Central back bar station as well as a back-of-house area behind creating an ‘open kitchen’ feel.
Functional bar, suitable for serving drinks but also for food prep.
We incorporated much needed lounge seating, which came as a direct result of customer feedback.
Central back bar station as well as a back-of-house area behind creating an ‘open kitchen’ feel.
Domus Engineered Vinyl in a parquet format, this helps achieve a much warmer feel in the space, in contrast to its existing concrete flooring.
Blue gloss tiles on the front of the bar to create a pop of colour, similarly used on the column on a smaller scale with a two tone effect. Tiles on the bottle display-top are a black and white geometric tile which helps to break up the block-colour scheme with a slight pattern.

Through the years, Loki have successfully managed to fill their shelves with a failsafe range of top bottles – sparkling, orange, dessert, red, white and rose – for any occasion. Unlike the more well-known national chain wine merchants, they’ve really focused on championing honest and interesting winemakers from lesser-known regions, as well as managing to select the best of the best when it comes to the well-known and already-vaunted. The brief here was an invite to think long and hard about how to articulate this conventionally unconventional interior, appealing just as much to the new breed of wine-revellers as it does to traditionalists.

Project

Bar & Retail Redesign

Client

Loki

What We Did

Design of a wine bar and retailer in Edgbaston Village. (Build phase still in progress).

A note from the designer.

The main focus of this project was to create a functional bar, suitable for serving drinks but also for food prep. We took out the existing stud wall behind the back bar to open up the space, as well as extending the front bar further out. This allowed room for a central back bar station as well as a back-of-house area behind creating an ‘open kitchen’ feel.

Similar to GWA, the challenge was to make it feel more like a bar, incorporating overhead glass racks with extra storage and including dimmable lighting to create more of an ambience in the space. It was important that the front counter still acted as a working counter, so we designed a boxed out bottle display to sit on top of the front counter, allowing an element of privacy whilst also allowing customers to place drinks on top. In terms of furniture, we incorporated much needed lounge seating, which came as a direct result of customer feedback.